Černý bez je keř, dorůstající výšky až několika metrů, který květe drobnými bílými květy, které mají silnou, specifickou vůni. Poté z něj můžete sesbírat černé plody ve tvaru malých kuliček. Můžete ho znát i pod jinými názvy, jako jsou „kozičky“, „smradinky“ nebo „bezinky“.
Tento keř pochází původem z Evropy a postupně se rozšířil až do Asie. U nás ho najdete často ve volné přírodě, především ve stinných a polo stinných místech, jako jsou lesy, rokle nebo u cest.
Při sběru bezinek si dejte opravdu pozor, zda sbíráte bezinky. Malé černé kuličky snadno zaměníte s jinými rostlinami, které mohou být jedovaté. Čerstvě sesbírané plody bezu jsou projímavé, proto si po sběru neolizujte prsty ani je nekonzumujte bez tepelné úpravy. Tou pak tuto nepříjemnou vlastnost ztrácejí. Vyhýbejte se také listům a kůře tohoto keře, jelikož prokazatelně vyvolávají silné nevolnosti, zvracení a slabost.
Tepelně upravené plody bezinek mají ale skutečně skvělé účinky. Obsahuje vitamín C a organické kyseliny, které jsou prospěšné našemu tělu. Skvělý je, pokud jste chytili chřipku či nějakou virózu. Pomáhá srážet vysokou teplotu a také podporuje pocení, což je při horečce důležité. Pozitivně působí i při zánětech, především trojklanného nervu, bolestech páteře a také při migrénách. Ovlivňuje i cévy, především jejich pružnost, a proto se doporučuje konzumovat osobám s křečovými žilami či hemeroidy. Doporučuje se o osobám s poruchou funkcí ledvin, jelikož podporuje jejich funkčnost a pomáhá proti zavodnění. Je možné i jeho zevní použití, odvar je skvělý jako úlevná koupel pro osoby trpící bolestmi způsobené revma a dnou. Květy a listy také mohou posloužit jako forma obkladu na různá poranění, vřídky a vyrážky.
A jak černý bez používat? Jeho využití je hojné. Doma si můžete vyrobit bezinkovou šťávu, čaj, přírodní kosmetiku nebo třeba vynikající bezinkovou marmeládu. Pokud ale nemáte k dispozici bezinky, nebo se bojíte sami tyto plody někde hledat a sbírat, na našem trhu najdete spoustu dostupných výrobků. Šťávy, džemy, kosmetiku, dokonce i bezinkové víno nebo likér. Pro letní dny je vynikající sirup z černého bezu, který jen smícháte s vodou.